Oogst verwerken 2
Zaterdag noemde ik het al even: het oogsten. Dat is natuurlijk toch wel één van de leukste dingen op de volkstuin. En dit jaar hebben we een rijke oogst. We hebben vooral heel veel courgettes. Dat komt ook wel doordat we dit jaar 16 planten hebben staan. (normaal 2) We proberen nu extra courgettes in te maken in het zuur zodat we volgend jaar alleen voor het directe gebruik nodig hebben.
Wat we niet (genoeg) op eigen tuin hebben kunnen we in het tuinwinkeltje kopen. De leegstaande tuinen zijn dit jaar volgeplant en door vrijwilligers onderhouden. De oogst wordt nu voor een klein prijsje verkocht en de opbrengst is voor de vereniging. Ook mensen die zelf te veel hebben van iets leveren het in bij het winkeltje en dat wordt dan ook verkocht. Zo heb ik zelf al aardappels gekocht als aanvulling op onze eigen oogst, komkommers die we zelf niet hebben, en lente ui.
Zaterdag hadden ze bij het winkeltje ook mooie grote pompoenen, voor € 1,50! 'Leuk, daar wil ik er wel één van voor naast de voordeur!' Dat leverde commentaar op van de oudere, meer ervaren tuinders: 'die koop je toch niet voor de sier, maar om te eten...' Tja, en dat moest natuurlijk geprobeerd worden.
Nou had ik pas geleden een receptenboekje met allerlei broodrecepten gekregen van m'n stagiaire die afscheid nam. En daar stond een recept in van pompoenbrood. Dat kwam mooi uit! Vandaag dus maar aan de bak gegaan. De knoop die (voor de sier) op het brood moest bleek toch lastiger dan ik dacht (nog even oefenen) maar het resultaat mocht er toch wel zijn. Morgen gaan we het proeven!
Maar ik heb nog geen kwart van de pompoen gebruikt voor 2 broden, dus nog maar een paar recepten opgezocht: pizza met pompoen, lasagne met pompoen, pasta met pompoen... Je kan het ook inmaken in het zuur, maar na ruim 30 potjes courgette in het zuur heb ik het daar wel weer even mee gehad. Dus als iemand nog een ander lekker idee heeft - ideeën zijn welkom!

Van de eerste appels uit eigen tuin wilden we appelsap maken. Van de buurman die een appelboom in zijn voortuin heeft mochten we zijn appels ook plukken. Kijk, een goede buur...
We haalde de sapketel op bij m'n ouders en gingen aan de slag. De paar sinaasappels die op de fruitschaal lagen mochten er ook bij. Morgen moet ik dat sap nog in de flessen doen, en ik voeg er toch maar wat suiker aan toe, want het was wat zuur uitgevallen.
Wat we niet (genoeg) op eigen tuin hebben kunnen we in het tuinwinkeltje kopen. De leegstaande tuinen zijn dit jaar volgeplant en door vrijwilligers onderhouden. De oogst wordt nu voor een klein prijsje verkocht en de opbrengst is voor de vereniging. Ook mensen die zelf te veel hebben van iets leveren het in bij het winkeltje en dat wordt dan ook verkocht. Zo heb ik zelf al aardappels gekocht als aanvulling op onze eigen oogst, komkommers die we zelf niet hebben, en lente ui.
Zaterdag hadden ze bij het winkeltje ook mooie grote pompoenen, voor € 1,50! 'Leuk, daar wil ik er wel één van voor naast de voordeur!' Dat leverde commentaar op van de oudere, meer ervaren tuinders: 'die koop je toch niet voor de sier, maar om te eten...' Tja, en dat moest natuurlijk geprobeerd worden.
![]() |
Klik op de foto's voor een vergroting |
Maar ik heb nog geen kwart van de pompoen gebruikt voor 2 broden, dus nog maar een paar recepten opgezocht: pizza met pompoen, lasagne met pompoen, pasta met pompoen... Je kan het ook inmaken in het zuur, maar na ruim 30 potjes courgette in het zuur heb ik het daar wel weer even mee gehad. Dus als iemand nog een ander lekker idee heeft - ideeën zijn welkom!
In het winkeltje waren ook augurken te koop. Dat moest natuurlijk ook even uitgeprobeerd worden. (Juist, ook in het zuur :-))

Van de eerste appels uit eigen tuin wilden we appelsap maken. Van de buurman die een appelboom in zijn voortuin heeft mochten we zijn appels ook plukken. Kijk, een goede buur...
We haalde de sapketel op bij m'n ouders en gingen aan de slag. De paar sinaasappels die op de fruitschaal lagen mochten er ook bij. Morgen moet ik dat sap nog in de flessen doen, en ik voeg er toch maar wat suiker aan toe, want het was wat zuur uitgevallen.
Over zuur gesproken: zaterdag hebben we ons ook aan het azijn experiment gewaagd. Een fles wijn, azijnmoeder en 'klaar is kees'. Nou ja, over een maandje kunnen we een proefje wagen. Tot die tijd moet de wijn in open fles (met doekje erover tegen het stof) blijven staan zodat de wijn kan verzuren. Daarna kan je steeds restjes wijn toevoegen die dan ook weer omgezet worden in azijn. We zijn heel benieuwd en vragen ons af of (als het lukt) deze azijn ook gebruikt kan worden om iets in te maken - courgettes bijvoorbeeld...
In het tuinwinkeltje kochten we ook nog een paar kilo tomaten. We hebben zelf ook wel tomatenplanten staan, maar daar kunnen we nog niet zo veel van oogsten. Het is een beetje een laat ras en ik hoop dat de tomaten nog rijp worden. Volgend jaar toch maar een ander ras nemen... Van deze tomaten maakten we tomatensap als basis voor tomatensoep. Ook in potten ingemaakt zodat het lekker lang houdbaar is.
Als er zaterdag weer tomaten te koop zijn nemen we gewoon nog een kilo of wat, want dat is toch wel de meest echte tomaten soep hé?!
Als er zaterdag weer tomaten te koop zijn nemen we gewoon nog een kilo of wat, want dat is toch wel de meest echte tomaten soep hé?!
En natuurlijk moest er zaterdag voor het weekend ook wat lekkers gemaakt worden. Moorkoppen dit keer. Mmm...! Helemaal niet gezond, maar zó lekker!
Reacties
Je bent erg actief in de keuken, leuk hoor en knap dat je dat allemaal doet!
Van je plaatjes alleen al loopt het water in m'n mond... :)
Groetjes, @Let...♥
Je krijgt een flinke voorraad zo, van alles!
Lieve groet, Ingrid
Zelf merk ik dit ook dat de oogst verwerken soms héél wat tijd vraagt. Maar nadien is het makkelijk.
lieve groetjes, Tjits
Ik heb het gemist om je lekkere recepten te lezen, maar ik ben er weer!
en geniet met je mee!
Groetjes Hannie
Hoe maak jij de basis voor tomatensoep? Gewoon tomaten koken en door de zeef doen, of voeg je ook al iets toe?
Groetjes Jessica
Oh enne.. ik weet wel een lekkere pompoenverwerking hoor! Check mijn bericht en bij interesse het recept morgen op mijn blog? ;o)
@ Jente: ik kook de tomaten, doe ze door de roerzeef en een fijne vergiet en vervolgens breng ik het weer aan de kook om in de potten te kunnen doen. Kruiden doe ik pas bij gebruik. Sommige doen het al wel met kruiden en bijv. een uitje in potten, maar ik heb dat nog nooit geprobeerd.
@ Monique: ik kom meteen even bij je kijken hoor!
Groetjes Tineke
Het pompoenbrood lijkt me heerlijk!!!
Groetjes,
Eefie
Groetjes, Corine
Lieve groet Renny
Wat dacht je van pompoenen soep ?
Of heeft iemand dat al genoemd ?
groet Petra
ik vind pompoensoep met wortel of rode paprika altijd zo lekker...
Lieve groetjes Michelle
ik ben benieuwd naar dat pompoenbrood!
dat wordt smullen bij jou
gr cindy
Je vroeg naar manieren om nog meer met de courgettes te doen.
Ik zag in de allerhande van augustus een aantal courgette-recepten staan.
groetjes!
Zo leer ik iedere keer weer iets bij!
Lies,