maandag 22 augustus 2011

Oogst verwerken 2

Zaterdag noemde ik het al even: het oogsten. Dat is natuurlijk toch wel één van de leukste dingen op de volkstuin. En dit jaar hebben we een rijke oogst. We hebben vooral heel veel courgettes. Dat komt ook wel doordat we dit jaar 16 planten hebben staan. (normaal 2) We proberen nu extra courgettes in te maken in het zuur zodat we volgend jaar alleen voor het directe gebruik nodig hebben.

Wat we niet (genoeg) op eigen tuin hebben kunnen we in het tuinwinkeltje kopen. De leegstaande tuinen zijn dit jaar volgeplant en door vrijwilligers onderhouden. De oogst wordt nu voor een klein prijsje verkocht en de opbrengst is voor de vereniging. Ook mensen die zelf te veel hebben van iets leveren het in bij het winkeltje en dat wordt dan ook verkocht. Zo heb ik zelf al aardappels gekocht als aanvulling op onze eigen oogst, komkommers die we zelf niet hebben, en lente ui.
Zaterdag hadden ze bij het winkeltje ook mooie grote pompoenen, voor € 1,50! 'Leuk, daar wil ik er wel één van voor naast de voordeur!' Dat leverde commentaar op van de oudere, meer ervaren tuinders: 'die koop je toch niet voor de sier, maar om te eten...' Tja, en dat moest natuurlijk geprobeerd worden.

Klik op de foto's voor een vergroting
 Nou had ik pas geleden een receptenboekje met allerlei broodrecepten gekregen van m'n stagiaire die afscheid nam. En daar stond een recept in van pompoenbrood. Dat kwam mooi uit! Vandaag dus maar aan de bak gegaan. De knoop die (voor de sier) op het brood moest bleek toch lastiger dan ik dacht (nog even oefenen) maar het resultaat mocht er toch wel zijn. Morgen gaan we het proeven!
Maar ik heb nog geen kwart van de pompoen gebruikt voor 2 broden, dus nog maar een paar recepten opgezocht: pizza met pompoen, lasagne met pompoen, pasta met pompoen... Je kan het ook inmaken in het zuur, maar na ruim 30 potjes courgette in het zuur heb ik het daar wel weer even mee gehad. Dus als iemand nog een ander lekker idee heeft - ideeën zijn welkom!

In het winkeltje waren ook augurken te koop. Dat moest natuurlijk ook even uitgeprobeerd worden. (Juist, ook in het zuur :-))Van de eerste appels uit eigen tuin wilden we appelsap maken. Van de buurman die een appelboom in zijn voortuin heeft mochten we zijn appels ook plukken. Kijk, een goede buur...
We haalde de sapketel op bij m'n ouders en gingen aan de slag. De paar sinaasappels die op de fruitschaal lagen mochten er ook bij. Morgen moet ik dat sap nog in de flessen doen, en ik voeg er toch maar wat suiker aan toe, want het was wat zuur uitgevallen.


Over zuur gesproken: zaterdag hebben we ons ook aan het azijn experiment gewaagd. Een fles wijn, azijnmoeder en 'klaar is kees'. Nou ja, over een maandje kunnen we een proefje wagen. Tot die tijd moet de wijn in open fles (met doekje erover tegen het stof) blijven staan zodat de wijn kan verzuren. Daarna kan je steeds restjes wijn toevoegen die dan ook weer omgezet worden in azijn. We zijn heel benieuwd en vragen ons af of (als het lukt) deze azijn ook gebruikt kan worden om iets in te maken -  courgettes bijvoorbeeld...

In het tuinwinkeltje kochten we ook nog een paar kilo tomaten. We hebben zelf ook wel tomatenplanten staan, maar daar kunnen we nog niet zo veel van oogsten. Het is een beetje een laat ras en ik hoop dat de tomaten nog rijp worden. Volgend jaar toch maar een ander ras nemen... Van deze tomaten maakten we tomatensap als basis voor tomatensoep. Ook in potten ingemaakt zodat het lekker lang houdbaar is.
Als er zaterdag weer tomaten te koop zijn nemen we gewoon nog een kilo of wat, want dat is toch wel de meest echte tomaten soep hé?!


En natuurlijk moest er zaterdag voor het weekend ook wat lekkers gemaakt worden. Moorkoppen dit keer. Mmm...! Helemaal niet gezond, maar zó lekker!

25 opmerkingen:

@Let zei

Dat is weer een echt smul logje :)
Je bent erg actief in de keuken, leuk hoor en knap dat je dat allemaal doet!
Van je plaatjes alleen al loopt het water in m'n mond... :)

Groetjes, @Let...♥

AweSomeLiving By Rosita de Jongh zei

tjeemie meid wat ben je heerlijk beziggg al dat lekkers en ja pompoen voor te eten , maar als sier ook erg leuk .... al bij al geniet heerlijk van je post ... en die soezen mmmmm niet echt zo gezond maar wel lekker hahahaha lieve groet roeita

Trudy zei

Ziet er weer allemaal heel geslaagd uit.... Leuk idee zo'n tuinwinkeltje. Zo genieten andere mensen er ook nog van! Prima toch??

Esther zei

Ha, als je het leuk vind kan ik wat Canadese pompoen recepten dor mailen~? Hier maken ze er ook van alles mee. Muffins en taart. Ik hoor het wel. Hier zijn we ook lekker aan het bakken en koken. De groentetuin geeft goed vrucht deze zomer. En van de appels van de buurvrouw willen we limonade siroop gaam proberen te maken. Je werkt aanstekelijk met je webblog verhalen ;-) groeten uit Alberta.

Jolanda zei

Wat gezellig lijkt me dat, zo'n volkstuin.
Je krijgt een flinke voorraad zo, van alles!

Home and Lifestyle zei

Wat leuk dat de tuin zoveel lekkers oplevert...en een moorkop is ook nooit verkeerd :-)!

Lieve groet, Ingrid

Sabrina zei

Na het verwerken van de oogst,verdien je zeker iets lekker.
Zelf merk ik dit ook dat de oogst verwerken soms héél wat tijd vraagt. Maar nadien is het makkelijk.

Onder de knotwilg zei

@ Esther: graag!!!

Thuis bij Tjits zei

wat heerlijk allemaal!! jij blijft smullen de komende winter:) en zelfgemaakte tomatensoep daar gaat toch echt niets boven hoor!

lieve groetjes, Tjits

Trudy zei

Het idee van sap trekt mij ook best aan, maar volgens mij wordt dat zonder sappan knap lastig....

Huize Kip Kakel zei

Heerlijk!
Ik heb het gemist om je lekkere recepten te lezen, maar ik ben er weer!
en geniet met je mee!
Groetjes Hannie

jente zei

Gezellig om weer een digitaal kijkje te nemen in jullie keuken. Een drukke tijd, of niet? Maar vast ook erg genieten van de voorraad die steeds groter wordt.

Hoe maak jij de basis voor tomatensoep? Gewoon tomaten koken en door de zeef doen, of voeg je ook al iets toe?

Groetjes Jessica

Monique zei

Oohh... lékker hé? ;o) 't Is alleen zo'n drukte met al die oogst. Maar wel genieten als er straks niets meer op de tuin te halen valt. Fijn trouwens dat jullie dat zo met het winkeltje hebben opgelost. Goed idee!

Oh enne.. ik weet wel een lekkere pompoenverwerking hoor! Check mijn bericht en bij interesse het recept morgen op mijn blog? ;o)

Onder de knotwilg zei

@ Trudy: het kan zonder sappan, maar is dan wel meer werk: eerst koken in een klein laagje water, en als alles kapot gekookt is door een grove vergiet en vervolgens door een fijne vergiet. Eventueel nog door een theedoek. Met kleine hoeveelheden fruit doe ik het meestal op die manier.
@ Jente: ik kook de tomaten, doe ze door de roerzeef en een fijne vergiet en vervolgens breng ik het weer aan de kook om in de potten te kunnen doen. Kruiden doe ik pas bij gebruik. Sommige doen het al wel met kruiden en bijv. een uitje in potten, maar ik heb dat nog nooit geprobeerd.
@ Monique: ik kom meteen even bij je kijken hoor!

Groetjes Tineke

Anderson cottage zei

wat een leuk blog heb je , aardje naar mijn staartje, ga je volgen, geniet ervan , liefs marion

Eefies day zei

Hoeveel uren zitten er in een dag???Wat zijn jullie druk, ik geniet ervan, maar wat een werk en ook wat een voldoening moet dit zijn.
Het pompoenbrood lijkt me heerlijk!!!

Groetjes,
Eefie

Hieperdepiep...een feestje! zei

Wat een heerlijkheden hebben jullie geoogst en gemaakt!
Groetjes, Corine

Bizzy @ home zei

Heerlijk om zo te oogsten en het te verwerken. En ik neem ook een moorkop, njam.
Lieve groet Renny

Pleuntje zei

Wat heerlijk om zo bezig te zijn maar het kost toch ook wel aardig wat tijd denk ik.
Wat dacht je van pompoenen soep ?
Of heeft iemand dat al genoemd ?
groet Petra

Michelle zei

Goh...wat verzetten jullie een werk in de volkstuin, maar dit is een heerlijk logje hoor! het idee van het tuinwinkeltje is super!

ik vind pompoensoep met wortel of rode paprika altijd zo lekker...

Lieve groetjes Michelle

Vlijtig Liesje zei

Mooi die oogsttijd! Fijn om zo te leven met de seizoenen.

ik ben benieuwd naar dat pompoenbrood!

cindy zei

wat een heerlijkheid zeg zo'n tuin

dat wordt smullen bij jou

gr cindy

Jedidja zei

Alleen de foto's al! Mjammie.

bd zei

Sinds kort volg ik je blog en geniet van de gezellige verhalen en inspirerende recepten. Het geheel doet me zo aan mijn oma denken: ze woonde in Ierland waar ze een grote tuin had. Wanneer ik in de zomer bij haar was, werkte ze zich ene slag in de rondte om alle oogst te wecken, in te vriezen, jam van te maken enz.
Je vroeg naar manieren om nog meer met de courgettes te doen.
Ik zag in de allerhande van augustus een aantal courgette-recepten staan.
groetjes!

Brabbels en Kiekjes zei

Zo leuk hoe jullie alles inmaken en proberen om zelfvoorzienend te leven.
Zo leer ik iedere keer weer iets bij!

Lies,