Recept (half) volkorenbrood

Ik kreeg de vraag naar het recept voor de gewone, dagelijkse broden die we bakken.
We gebruiken hiervoor volkoren brood van de molen (de vier winden in Rotterdam). Omdat we grote bakblikken (van de Action) hebben gebruiken we in totaal 750 gram meel per brood.
Het basisrecept is als volgt:

- 500 gram volkoren meel
- 250 gram bloem (soms goedkope bloem van de supermarkt, maar lekkerder en beter rijst het met ongebleekte bloem van de molen)
- 450 gram lauw water
- 12 gram bakkerszout
- 8 gram gedroogde gist
- 2 theelepels suiker
- 1 klontje boter (eventueel)

Momenteel kneed ik het brood meestal met de hand, soms ook met de kneedmachine, maar die kneed het niet goed genoeg naar m'n zin dus dan kneed ik het alsnog zelf na. Met de hand kneed ik het 10 tot 15 minuten per brood (totdat je er een 'vliesje' van kunt trekken). Evt. iets meel of water toevoegen als het deeg te droog of te nat wordt. Bij volkoren meel gebruik je meestal iets meer water dan bij wit brood omdat de vezels ook vocht opnemen. 
Vervolgens laat ik het in de kneedkom rijzen, onder een vochtige theedoek. Folie werkt overigens net zo goed en bij de workshop bij Levine die ik vorig jaar volge gebruikten we badmutsen die mooi om de kom heen sloten :-) Bij het rijzen kijk ik naar het deeg, niet naar de klok. Meestal duurt de eerste rijs ongeveer een uur, maar dit hangt ook af van de kamer temperatuur. Dan sla ik het deeg door en doe het in de bakblikken of in de rijsmandjes voor de 2e rijs. 
Deze duurt meestal zo'n 3 kwartier, maar ook nu kijk ik naar het deeg en niet naar de klok. Na het doorslaan kies ik niet alleen welke vorm (bus- of vloerbrood) maar ook of ik er zaden bovenop wil. Meestal  doe ik dat wel. Ik maak dan de bovenkant van het brood met de hand een beetje nat en rol het even door de zaden (die strooi ik op tafel).

Als de broden voor de 2e keer goed gerezen zijn zet ik ze in de (voorverwarmde) oven. Bij mijn oven moeten ze 40 minuten op 200 graden, maar dat kan per oven wel iets verschillen. Als je klopt op de onderkant van het brood en het klinkt hol dan is het brood gaar. 

Overigens kan je dit recept ook met alleen maar volkoren meel gebruiken, maar wij vinden het dan te zwaar worden. Dat is een beetje uitproberen wat je zelf lekker vindt. Ook zit er best wel smaakverschil tussen het meel van de ene en van de andere molen, ook een kwestie van uitproberen dus! 
Je kan allerlei variaties op dit recept bedenken door bijv. ander meel te gebruiken, moutmeel, zaden of pitten toe te voegen of bijv. bij witbrood kaas en gesnipperde ui er door te kneden. Ook met de vorm (busbrood, vloerbrood, kleine broodjes (25 min. bakken ongeveer) etc.) kan je nog 'spelen' zodat ook gewoon, dagelijks brood niet saai hoeft te zijn!

Bovenaan de pagina heb ik een tabje met recepten aan gemaakt. Hier staan recepten in van m'n blog of waarnaar ik verwijs op m'n blog. Uitgeschreven recepten zal ik voortaan in een apart berichtje plaatsen ipv in een verhaal over van alles, zodat het makkelijker zoeken is. 


Reacties

Anoniem zei…
Hartelijk bedankt voor je recept en werkwijze. Krijg er steeds meer zin in om zelf aan de slag te gaan.
Groetjes, Esther R
Kniepertie zei…
Heerlijk hè die huisgebakken broodjes. 'k Bak ook het eigen weekendbrood, maar dat kloppen op de onderkant van een brood??? dat heeft me al diverse brandblaren opgeleverd, daarom doe 'k de bovenkant 'af'kloppen,
groet
Marike zei…
Hoi! Leuk! Dankjewel! :-) leuk heh, een workshop bij Levine! Heb er ook 1 gevolgd. Zit aan zuurdesem workshop te denken. Heb al weleens zuurdesem broden gebakken, maar dat was toen met desem wat ik van Levine had meegekregen. Groetjes, Marike
Marike zei…
Hoi! Leuk! Dankjewel! :-) leuk heh, een workshop bij Levine! Heb er ook 1 gevolgd. Zit aan zuurdesem workshop te denken. Heb al weleens zuurdesem broden gebakken, maar dat was toen met desem wat ik van Levine had meegekregen. Groetjes, Marike
Het klinkt als een heerlijk recept....eigengebakken en eigengemaakt...blijft natuurlijk het lekkerst.

Lieve groet,
Eefie
@ Kniepertje: ik doe het vaak terwijl ik het brood uit het blik haal, een soort automatisme :-)
@ Marike: ik deed ook de workshop zuurdesembrood, was echt leuk, leerzaam en lekker! Vanwege m'n zwangerschap (misselijkheid)helaas moeten stoppen met bakken en nu eerst maar weer eens met simpel gistbrood begonnen. Zuurdesem vond ik toch weer een vak apart ;-)
wilma zei…
Ga dit ook eens proberen.Moet even de temp omgooien naar Fahrenheit,die we hier gebruiken.
Gewoonlijk doe ik hier eerst 15 min. hoger en dan 30 op 375 F.
Groet, Wilma
Andrea zei…
Leuk zeg al die verschillende broodjes. Ik ben er gewoon een beetje door aangestoken. Heb deze week ook elke dag een vloerbrood gebakken, en nu staan er 2 platen met kleine broodjes met zo'n knoop er in te rijzen.
Ben benieuwd hoe ze worden.
groetjes Andrea
Anoniem zei…
Klinkt goed!!

Groetjes Thea
Aritha V. zei…
Dank je wel voor dit recept en hoe je het doet.

Populaire posts