dinsdag 22 maart 2011

Genieten...


Toen we vanmiddag op de tuin kwamen wachtte ons een fijne verrassing: één van de 'tuin-buurmannen' had heel onze moestuin (zo'n 40 vierkante meter) voor ons gefreesd! Hij was "toch bezig" zei hij... We hadden gedacht vanmiddag te gaan schoffelen om de omgespitte grond fijn te maken, maar dat was nu niet meer nodig. Het scheelt ons een paar uur werk. Met een grondfrees gaat het natuurlijk heel wat sneller dan met de hand, en als het dan nog voor je wordt gedaan is het natuurlijk helemaal makkelijk! We konden dus zó beginnen met de verdeling maken van de vakken. 
... schoffelen...

Eerst namen we de maat en toen maakten we er 6 gelijke vakken van. Als paadjes legden we stoeptegels neer. We hadden al wat bloemkool- en andijvieplantjes bij ons, die konden meteen de grond in. Om te voorkomen dat de eenden alles op zouden eten (dat is ons eerder eens gebeurd) legden we er vliesdoek overheen. Dit helpt ook tegen nachtvorst en te felle zon. Het zag er meteen al weer meer als 'moestuin' uit! Binnenkort gaan ook de uien en aardappels de grond in en ook de kroten hoeven niet lang meer te wachten.

Vandaag heb ik er toch nog wat zaden bij besteld. Eerst dacht ik dat we het wel met de voorraad van vorig jaar zouden redden, maar ik miste toch het één en ander, en vooral een aantal zaden waarmee we het seizoen kunnen verlengen. (planten waarvan we langer door kunnen  oogsten dus)

Hier zie je één van onze 'overburen' aan de andere kant van de sloot. De schapen, en vooral de lammetjes zijn zo leuk om naar te kijken! Grappig ook om te merken dat elk schaap op z'n eigen manier mekkert: sommigen laag, anderen hoog, weer anderen met allerlei uithalen... 

Met het zonnetje erop wordt zelfs een rommelhoekje nog prachtig om te zien! In deze hoek staan de hortensia's. Ik laat de uitgebloeide bloemen er nog even aanzitten omdat ze nog wat nachtvorst opgeven. Zo worden de knoppen nog een beetje beschermd...

Twee jaar geleden hebben we deze madeliefjes in de tuin gezet. Het waren toen van die donker roze, gevulde bloempjes die je nu ook weer 'overal' te koop zie. Het zijn nu 'gewone' witte geworden met her en der een roze randje... Ach, ik vind ze nog steeds lief, dus ze mogen lekker blijven staan. Net als de madeliefjes die her en der in het gras staan. Staat toch veel gezelliger dan zo'n strak, groen gazon?!
 Elk seizoen denk ik weer 'dit is toch wel het mooiste seizoen', maar vervolgens is er in het volgende seizoen ook weer allerlei moois om van te genieten... Lente, zomer, herfst en winter: elk seizoen heeft z'n eigen moois. En als we dan, na zo'n middagje tuin weer naar huis lopen, verzuchten we dan ook tegen elkaar: "wat zijn we toch eigenlijk rijk hé?!"
  

 4 opmerkingen:

Stina zei

het is zeker mooi als je om je heen kijkt, en ziet dat alles uit begint te lopen.
wij hebben ook een moestuin, mijn lief die doet dat zo graag, vorige week is hij met de aardbeien bezig geweest, maar verder hebben we er nog niets in zitten.vorig jaar hadden we ook bloemkool, ze waren zo mooi maar op een gegeven moment waren ze helemaal verkleurd, helaas.

fijne dag.
groetjes Stina

Spil van het gezin zei

Bij ons verkleuren de bloemkolen ook zo erg, en er kwamen beestjes in, dus nu zetten we ze niet meer. Ik ben benieuwd hoe ze het bij jullie doen zullen!
En idd, een tuin mag er best een beetje geleefd (rommelig) uitzien, dat is juist gezellig!

Fijne week nog, Tineke!
Groetjes Jolanda

Huize Kip Kakel zei

Een goede buur is beter dan een verre vriend, geldt voor jullie zeker!
Fijn als je merkt dat er nog behulpzame mensen om je heen zijn..
Genieten zeg, van het uitlopen en planten en zaaien van groente en bloemen..
Groetjes Hannie

Hieperdepiep...een feestje! zei

Wat heerlijk om gelijk te kunnen beginnen! Aardig hoor, zo iemand houd je vast in ere! Schapen zijn leuk, mijn zus heeft een dwergschaap die vorige week gelammerd heeft, 1,5 uur later zag ik het lammetje, zo klein en schattig!!!! Ook leuk voor je dochter als ze in de tuin is en de schaapjes ziet!
Groetjes, Corine