dinsdag 29 maart 2011

tuingoed


Op de één of andere manier was het ineens te laat. Te laat om die onooglijke bolletjes nog ergens in de buurt te kopen... Tja, blijbaar zijn er meer mensen die het zelfde dachten: die knisperende bolletjes die zo onooglijk zijn, zijn straks wél heerlijk om te gebruiken in de keuken! Bolletjes met een belofte dus. En daarom erg aantrekkelijk om te kopen en in de tuin in de grond te stoppen. Voor ons geen tuinjaar zonder uien! Dan is de moestuin gewoon niet compleet. En daarom zaaiden we uien.

Ja, normaal kopen we gewoon plantuien, maar dit jaar wilden we eens helemaal vanaf het begin beginnen. Vandaar het zaaien. Maar we wachten nu al een paar weken, en er komt nog geen één, enkel sprietje boven de grond. En nu hebben we de moed dus opgegeven dat het nog wat gaat worden met die zaaiuien. Dus: op naar de winkel voor plantuien. Maar hoe we ook zochten: geen enkele winkel in de buurt die ze nog had!
Dat was toch wel een schok. Hoe moest dat nu? Uiteindelijk belden we met een tuincentrum wat verder uit de buurt, midden in de polder. En ja hoor, zij hadden nog volop keuze. Daarom stapten we vanmiddag in de auto (ja, je moet er wat voor over hebben) en maakten een prachtige rit door de polder naar het tuincentrum.
En inderdaad: ze hadden nog allerlei verschillende soorten. En dan wordt het gevaarlijk hé?! Hoewel ik normaal helemaal niet zoveel moeite heb met consuminderen en zuinig leven is een tuincemtrum heel gevaarlijk gebied voor mij. Niet voor al die leuke potten en decoratie enzo, die gebruik ik alleen om inspiratie op te doen en na te apen op voordeligere manieren. Maar die planten, zaden en bollen hé?! Die roepen als maar 'koop mij - koop mij!'. En om daar nu weerstand aan te bieden...
Gelukkig ligt onze achtertuin nog flink overhoop (restant van de uitbouw aan het huis vorig jaar) en ja, die tuin die moet toch echt opnieuw ingericht worden! En zo kwam het dat we niet alleen een zakje plantuien in het karretje legden, maar ook meer dan 30 (oeps!) vaste planten en wat zomerbollen. Het zijn nog wel allemaal kleine plantjes, niet van die mooie bloeiende in grote potten, deze groeien vanzelf wel en zo had ik nog de illusie een beetje zuinig te zijn ;-)

Vanavond ben ik dus zoet met een beplantingsschema maken. Hoe hoog, welke kleur, wanneer bloeit het, wat voor blad... Gerbrand is nu (noodgedwongen) aan de achtertuin begonnen. Een berg zand weg, een nieuwe border maken. Morgen kunnen de planten misschien uitgepoot worden.

En de uien? Die zitten al keurig in de grond...

7 opmerkingen:

Sprokkelvrouw zei

't is moeilijk, als je veel mooie planten ziet.
ik ben dit jaar nog niet in plantenwinkels geweest, maar wel in zaadwinkels.
veel te veel gekocht, het zaaien is leuk, maar het echte werk komt later met het uitplanten.

Spil van het gezin zei

Ai ai, wat herkenbaar... Nee, niet die deco, maar gewone plantjes idd. Gisteren ook wat gehaald, zal er nog wel verslag van doen.
Knap van je om een beplantingsschema te maken. Ik doe dat pas als ik voor het perk zit, kijken naar hoogte enzo. Succes met poten en t.z.t. krijgen we er vast nog wel een foto van te zien..
Groetjes, Jolanda

Huize Kip Kakel zei

Knap dat je alles van het begin wil meemaken, zelf ben ik echt van het gelijk resultaat..erg hé? Dus gelijk een grote plant..
Mijn vader en schoonvader hebben allebei een tuin, dus de groenten komen hier meestal kant en klaar uit de tuin aan!
Luxe..gelukkig weten mijn kinderen nog wel waar alles vandaan komt en dat het een weg heeft gehad vóór de supermarkt!
Je brood ziet er trouwens ook zeer smakelijk uit,ik bak soms in de broodbak machine, maar die geur..mmmmmm
Fijne dag, groetjes Hannie

Leni zei

Misschien een tip voor een ander jaar DV voor uien enz : Jabaaij in Barendrecht. Voor ons al jaren dé zaak voor pootaardappelen en uien én allerlei zaden en tuinspullen. Groetjes en geniet van je tuin.

Hieperdepiep...een feestje! zei

Door in het dagelijkse leven te consuminderen en zuing leven kan je het je dan toch ook een keer veroorloven! En zo te lezen levert dat jullie zoveel plezier op, heerlijk toch!! Geniet er lekker van!
Groetjes, Corine

Anoniem zei

Gelukkig maar dat je op de valreep nog plantuitjes hebt kunnen kopen.
De gezaaide uitjes zul je dit jaar namelijk niet meer eten. Nu zaaien betekent in feite dat je de plantuitjes voor volgend jaar zaait.

Leuke blog heb je trouwens! Zal hier zeker nog regelmatig een kijkje komen nemen.

Groetjes Ellen

Eefies day zei

Zo leuk dat jullie zoveel mogelijk zelf zaaien en planten, zo ben ik ook opgegroeid en we hebben het met onze kinderen ook zo gedaan, het is zo heerlijk om te zien hoe iets groeit en bloeit, vandaar ook mijn passie af en toe in mijn kleutergroep:)
Die kleine planten worden vanzelf groot hoor en anders zit je gelijk met grote joekels in je tuin.

Groetjes,Eefie