dinsdag 15 maart 2011

Zaaien

Vanmiddag was het dan eindelijk zo ver: een opengesneden vuilniszak over de tafel op zolder, daarop bakken en daarin potjes. Heel veel potjes...
Elke winter kijken we er reikhalzend naar uit, het moment dat de zaadjes weer de grond in kunnen. Dan is het écht voorjaar voor ons gevoel! Weken lang zitten we al met allerlei boeken en zaadgidjes te puzzelen op de bank: welke groenten, kruiden en bloemen worden het dit jaar, en dan nog welk soort. Want van bijv. sla of bonen heb je al heel veel verschillende soorten en je wilt toch ook wel eens iets anders proberen...
Eind februari hebben we alvast een voorproefje: een paar dingen zoals tomaten en uien zaaien we. Maar hoe blij we ook zijn met die eerste groene sprietjes: dat is toch niet het echte werk. Dat volgt pas 2e helft maart als er nog veel meer de grond in mag.

En vanmiddag vonden we dat het wel eens tijd er voor werd. Eerst nog even puzzelen hoeveel van elk en dan maar beginnen. Gerbrand vulde de potjes met zaai- en stekgrond en aan mij de eer om de zaadjes over de potjes te verdelen! 
We zaaiden: 2 verschillende soorten sla, nog wat extra tomaten, prei, peterselie, kervel, komkommerkruid, zomerasters, zaaidahlia, keizers korenbloemen, afrikaantjes en dan vergeet ik vast nog wel wat.
Er ligt ook nog het één en ander wat nog een paar weekjes moet wachten zoals de verschillende soorten bonen/ erwten en anijs.
We zaaien best veel voor in potjes. Deels omdat de tuin helaas niet om de hoek is en we er dus echt even tijd voor uit moeten trekken om er naar toe te gaan. Dan is even naar zolder lopen om water te geven of afdekken voor de kou toch gemakkelijker... Deels komt het ook wel doordat de grond op de tuin nog niet zaaiklaar is. Een gedeelte moet nog omgespit worden. Doordat we pas in februari bedachten dat we het moestuin gedeelte veel groter zouden maken is dat in de herfst niet gebeurd...

Waar ik me altijd over verwonder is hoe mooi sommige zaadjes eruit zien en vooral hoeveel variatie er is. Neem nu het zaad van de zomeraster: wij hebben verschillende kleuren asters door elkaar. En ook de zaadjes hebben verschillende kleuren: sommige licht, andere glanzend bruin weer andere heel donker. Al zie je dan het zaad van de keizers korenbloemen ernaast is dat een heel verschil. Het lijken wel kleine parachuutjes met de mooie kroontjes erop. 
En dan het hele groeiproces: dat is ook al zo wonderlijk mooi. De zaadjes waar je soms ineens een worteltje uit ziet komen, al snel gevolgd door een stengeltje naar boven met kleine blaadjes eraan. Je kunt je nu toch nog bijna niet voorstellen dat je hier, in augustus weer prachtige bossen bloemen van kunt snijden?! 

Met de grond aan onze handen, 'rouwrandjes' onder de nagels en de zon op ons gezicht zeiden we vanmiddag tegen elkaar: heerlijk, de lente is nu écht begonnen!

6 opmerkingen:

Heleen zei

Hei igjen!

Heerlijk he, dat lente gevoel! Ik heb me voorgenomen om vanmiddag e.e.a. te gaan zaaien. Ook in potjes (en boterkuipjes) om het 'verse-groente-seizoen' wat te verlengen. Dit jaar hebben we geen 'Nederlandplannen', dus zullen we zelf de eerste prei en sla moeten zaaien ;)!

Succes met de moestuin en tot de volgende keer!

Klem, Heleen

Karien zei

Hoi Tineke, leuke blog heb je! Lieflijk en gezellig. Ik heb even bij je gekeken hoe je aan je Noorse kennis komt, en ik zag dat je een zus in Noorwegen hebt wonen. Kom je er wel eens?

Onder de knotwilg zei

Hoi Karien,

Ja m'n zus woont in Noorwegen. (Zie ook het berichtje boven de jouwe :-))
We zijn er anderhalf jaar geleden geweest, helaas ligt het niet naast de deur en weten we nog niet wanneer we er weer heen zullen gaan. Dat is het nadeel van ver bij elkaar vandaan wonen... Gelukkig heb je tegenwoordig de mail en skype enzo!

Groetjes, Tineke

Linda zei

Wat een leuk blogje, gezellige fotos van jullie tuinhuis!

Ik krijg er helemaal een kleine huis op de prairie gevoel bij, heerlijk!

groetjes, Linda

Eefies day zei

Wat heerlijk om je iegen spullen al voor te zaaien en straks lekker in de tuin te zetten. Wij doen wel altijd tomaten, komkommer, paprika e.d. we hebben te weinig tuin om meer te doen, maar ik vind het altijd zo lekker om eigen groenten te eten mmmm zo vers:)
Fijne verjaardag vrijdag met de kleine Lydia!!


Groetjes, Eefie

Spil van het gezin zei

Oh, wat zaaien jullie veel! En idd het is zo wonderlijk, het hele proces van zaaien tot oogsten...

Groetjes, Jolanda